Riesling versus Gewürztraminer Alsace`st Prantsumaalt

Kaks unikaalset veinimaailma aaret.

Alsace’i piirkond Prantsusmaal on tuntud oma väljapaistvate valgete veinide poolest, kus kaks erilisemat viinamarjasorti – Riesling ja Gewürztraminer – paistavad eriti silma. Need kaks sorti pakuvad veininautlejatele täiesti erinevaid maitseelamusi ja iseloomustavad suurepäraselt Alsace’i veinimaailma mitmekesisust. Aga mis teeb neist kahest viinamarjast loodud veinid nii erinevaks ja põnevaks? Vaatame lähemalt.

Mandelberg_Riesling_viinapuud

Riesling - puhtus ja elegants

Riesling on üks maailma väärikamaid ja enim hinnatud valgeid viinamarjasorte ning Alsace on piirkond, kus see viinamari saavutab oma tõelise potentsiaali. Rieslingud on tuntud oma selguse ja elegantsuse poolest. Neil on tihti särtsakas happesus, mis annab veinile elavust ja värskust. Maitseprofiilis võib leida tsitruse, rohelise õuna ja mineraalide noote, mis lisavad veinile iseloomu ja keerukust.

Riesling-veinid on tihti kuivad, kuigi Alsace’s võib leida ka poolkuiva või magusamaid versioone, eriti vendanges tardives (hiliskorje) või sélection de grains nobles (üliküpsed viinamarjad) stiilis veine. Kuiv Riesling on suurepärane kaaslane mereandidele, valgetele kaladele ja värsketele salatitele. Selle veini puhas ja värske maitse toob esile toidu naturaalsed maitsed ja loob harmoonilise koosluse.

Riesling_mandelberg_kaart
Riesling Grand Cru Mandelberg

Gewürztraminer - intensiivsus ja eksootika

Gewürztraminer on viinamari, mis on tuntud oma aromaatsuse ja rikkaliku maitseprofiili poolest. Alsace’i Gewürztraminerid on tõelised aroomipommid – neid iseloomustavad lopsakad ja eksootilised lõhnad, nagu roosid, litši, vürtsid ja troopilised puuviljad. Maitses on vein täidlane ja intensiivne, tihti magus või poolmagus, kuigi leidub ka kuivi versioone.

Selle viinamarjasordi vähene happesus muudab veini pehmeks ja ümaraks, pakkudes maitsenaudingu, mis jääb meelde. Gewürztraminer on ideaalne kaaslane vürtsikatele roogadele, nagu Aasia köök, või rikkalikele juustudele, nagu näiteks Munster. Samuti sobib see suurepäraselt foie gras’ga ja puuviljadega valmistatud dessertidega.

Kas Gewürstraminer sobib hapukapsast valmistatud roogadega mida Eesti inimesed nii väga armastavad?

See valge vein sobib hapukapsaroogadega suurepäraselt. Veini intensiivne aroom ja magus-vürtsikas maitseprofiil tasakaalustavad hapukapsa happelisust ja tugevat maitset. Gewürztramineril on madal happesus ja rikkalikud puuvilja- ning vürtsinoodid, mis toovad esile hapukapsast valmistatud roogade sügavamaid maitsenüansse, muutes kogu söögi harmoonilisemaks ja nauditavamaks.

Alsace’i piirkonnas on Gewürztraminer sageli valik just tugevamaitseliste roogade kõrvale, sealhulgas ka hapukapsast valmistatud traditsioonilise choucroute garnie kõrvale. Nii et jah, Gewürztraminer on suurepärane valik hapukapsast valmistatud roogade juurde.

Kumb on sinu lemmik?

Kui võrrelda Alsace piirkonna Rieslingut ja Gewürztraminerit, siis võib öelda, et need kaks veini on nagu päev ja öö – mõlemad unikaalsed ja väljendusrikkad, kuid oma olemuselt täiesti erinevad. Riesling on puhas, särav ja elegantne, pakkudes värsket ja rafineeritud maitset. Gewürztraminer seevastu on intensiivne, aromaatne ja meeldejääv, pakkudes luksuslikke ja eksootilisi maitseid.

Valik nende kahe veini vahel sõltub suuresti isiklikest eelistustest ja sellest, millist elamust otsid. Kui hindad värskust ja mineraalsust, vali Riesling. Kui soovid nautida intensiivseid ja eksootilisi maitseid, vali Gewürztraminer. Mõlemal juhul ootab sind ees unustamatu teekond Alsace’i veinimaailma rikkalikku maailma.

 

Proovi mõlemat ja leia oma lemmik!