Chianti – otse Toskaana päikese alt

Mis vein see Chianti ja Chianti Classico on?

Chianti vein on tuntud punane vein, mis pärineb Toscana piirkonnast Itaalias. See on valmistatud peamiselt Sangiovese viinamarjast ja tuntud oma särtsaka happesuse, keskmise keha ja tanniinide poolest. Chianti veinil on sageli värske kirsine ja ploomine aroom, mida täiendavad ürdinoodid, vürtsid ja mõnikord ka kergelt suitsused nüansid, olenevalt veini laagerdamisest tammevaadis.

Peamised Chianti stiilid:

  • Chianti: Tavaliselt noorem ja kergem vein, mida saab nautida igapäevaselt.
  • Chianti Classico: Valmistatud Chianti veini südames asuvas kindlas piirkonnas ja rangemate nõuetega. See vein on sageli keerukam ja maitseb sügavamalt.
  • Chianti Riserva: Kauem tammes laagerdunud Chianti, mis on rikkalikuma maitsega ja sobib hästi pikaajaliseks säilitamiseks.

Sangiovese ja Chianti – Toskaana süda ja hing

Sangiovese on Itaalia kõige olulisem punane viinamarjasort ja Chianti piirkonna vaieldamatu sümbol. See marjasort on enamiku Chianti veinide põhikomponent, andes neile iseloomuliku särtsaka happesuse ja maitseprofiili, mis peegeldab Toskaana unikaalset terroir’d. Sangiovese nimi tuleb ladina keelest ja viitab „Jupiteri verele” (sanguis Jovis), mis viitab juba iidsetest aegadest tema tähtsusele. Chianti on üks Itaalia vanimaid ja ikoonilisemaid veinipiirkondi, mille ajalugu ulatub tagasi keskaega

Ajalugu ja traditsioonid

Toskaana vaated - Bramasole veinid

Chianti veinide ajalugu algas juba 13. sajandil, mil Toscana kaupmehed ja mungad hakkasid kasvatama viinamarju, et toota kohalikku veini. Chianti piirkond määratleti esmakordselt 1716. aastal Toscana suurhertsogi Cosimo III poolt, kes tegi sellest ühe esimesi ametlikult määratletud veinipiirkondi maailmas. Chianti veinid on läbi sajandite arenenud, kuid nende põhiolemus on jäänud samaks – Sangiovese viinamarjad on nende hing.

Chianti Classico viitab spetsiifilisele alale Chianti piirkonnas, mida peetakse nende veinide ajalooliseks südameks. Classico alad on olnud seotud veinitootmisega juba sajandeid ning veinid, mis siin toodetakse, peavad järgima rangemaid reegleid, et säilitada kõrge kvaliteet ja piirkonnale iseloomulikud maitsed.

Sangiovese omadused Chianti veinides

Sangiovese viinamarjast valmistatud Chianti veinidel on särav rubiinpunane värvus ja iseloomulik maitseprofiil, mida iseloomustavad:

  • Kirsi ja punaste marjade noodid
  • Vürtsikad ja ürdised nüansid, sageli tuleb esile tüümian ja rosmariin
  • Särtsakas happesus, mis annab veinile elavuse ja värskuse
  • Keskmine kuni kõrge tanniinsus, mis aitab veinidel hästi vananeda
  • Sõltuvalt veini laagerdamisest võivad esineda ka tamme, vanilje ja nahka meenutavaid nüansse.

Huvitavad faktid ja müüdid

  • Must kukk – “Gallo Nero” on Chianti Classico veini sümbol. See sümbol pärineb legendist, mis räägib, kuidas must kukk aitas lahendada territooriumivaidlusi Firenze ja Siena linnade vahel. Tänapäeval on must kukk Classico kvaliteedi märk.
  • Müüt vanadest Chianti pudelitest: Chianti oli kunagi tuntud oma traditsiooniliste, põhja alt õlgpunutisega pudelite poolest, mida kutsuti “fiasco”. Kuigi see on klassikaline sümbol, ei mõjuta pudeli kuju veini kvaliteeti.
  • Chianti veinid pidasid ajalooliselt vastu veini kriitikale. Kunagi peeti Chianti veine liiga happelisteks, kuid kaasaegsed veinivalmistamistehnikad on muutnud selle tugevuseks, tasakaalustades happesuse ja tanniinid suurepäraste maitsekooslustega.

Toit ja vein

Vahemere ja Itaalia roogade kõrvale on see punane vein kui loodud. Siin on mõned parimad toidud, mida Chianti veiniga sobitada:

Pastaroad tomatikastmega  

Chianti happesus tasakaalustab suurepäraselt tomatipõhiste kastmete happesust. Proovi veini näiteks klassikalise Bolognese, lasanje, Melanzane alla Parmigiana või spaghetti alla pomodoro kõrvale. Samuti sobivad hästi tugevamad kastmed, nagu liharaguud

 Pitsa

Eriti hästi sobib Chianti vein Margherita, Pepperoni või Prosciutto ja rucola pitsadega, kus tomat ja juust loovad maitsesobivuse veini happesusega.

Grillitud ja küpsetatud liha

Chianti sobib suurepäraselt ka grillitud liharoogade kõrvale, eriti hästi sobivad grillitud lambaliha, veiseliha, vinnutatud lihad ja erinevad vorstid ( need on Toskaanas eriti soositud). Rasvane liha sobitub veini tanniinidega, luues harmoonilise maitseelamuse.

Juustud

Chianti on ideaalne kaaslane  Itaalia juustudele, näiteks Pecorino, Parmigiano-Reggiano ja Provolone. Juustud, millel on soolasus ja umami, toovad esile veini puuviljasuse ja tanniinid.

Seeneroad

Seenerisoto või -pasta sobib hästi Chianti veiniga, kuna seened ja maised maitsenoodid täiustavad veini ürdiseid ja maalähedasi elemente. Itaaliast pärit puravikud – porcini on ideaalne toidu sees.

Antipasti

Valik antipastisid, nagu oliivid, vinnutatud lihad (nt prosciutto, salami) ja grillitud köögiviljad, sobivad suurepäraselt Chianti veiniga, pakkudes kergeid, kuid maitseküllaseid kooslusi.

Metsloomaliha ja raguud 

Chianti happesus ja tugev maitseprofiil teevad sellest hea paarilise rikkalikele ja maitsenüansirohketele roogadele nagu metsloomaliha, näiteks jänes või hirv, samuti nendest valmistatud raguude ja hautistega.

Chianti on toiduga mitmekülgselt sobiv vein, eriti kui tegemist on Itaalia köögiga, kuid selle struktuur ja happesus võimaldavad seda siduda ka muude Vahemere köögi maitsetega.

Kokkuvõtteks

Chianti ja Chianti Classico veinid, mis on valmistatud Sangiovese viinamarjadest, on rikkalikU ajalooga ning tähistavad Toskaana veinivalmistamise kunsti. Nende veinide traditsioonid, kvaliteet ja mitmekülgsus teevad neist tõelise Itaalia klassiku, mida iga veinisõber peaks proovima!

Cantina Tuscania veinimaja

Cantina Tuscania veinimaja - Bramasole veinid
Cantina Tuscania veinimaja - Chianti Classico - Bramasole veinimaja

Chianti ja Chianti Classico veinid Bramasole veinipoes